Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali, že v termínu 24.12.-1.1. bude naše kamenná prodejna zavřena a nebudeme vyřizovat internetové objednávky. Veškeré objednávky uskutečněné v tomto termínu budou expedovány až 2.1. Děkujeme za pochopení

Upečte si datlové sušenky Maamoul

Máte rádi sladkosti? Co takhle vyzkoušet něco jiného než klasické české buchty nebo štrúdl. Sušenky zvané Maamoul jsou oblíbené v arabských zemích, kde se pečou převážně během různých náboženských svátků. Maamoul se nejčastěji plní datlemi, pistáciemi nebo vlašskými ořechy. Ostatně, i u nás jsou během Vánoc oblíbené datle a různé ořechy tak proč nezkusit letos něco nového a nabídnout návštěvám tyto sušenky s chutí orientu.

V tomto článku vám dáme skvělý recept na datlové maamoul, které zvládne opravdu každý.

Základem je dobrá datlová pasta a kořenímamoul

Na datlové sušenky budeme potřebovat dobrou datlovou pastu nebo čerstvé datle (já osobně doporučuji pastu, je to méně pracné :) )

Náplň

1 kg datlí nebo datlové pasty
130 g měkkého másla
2 čajové lžičky skořice
2 čajové lžičky mletého anýzu
1 čajová lžička mletého hřebíčku

Výroba datlové pasty:

Vypeckujeme datle a dáme je na cca 10 minut nahřát do trouby.

Pastu (nebo teplé datle) vložíme s ostatními surovinami do robotu (nebo můžete použít ruční mixér) a vše umeleme na hladkou jemnou pastu, která drží tvar a dá se tvarovat. Zbylou pastu můžeme v sáčku uchovat v lednici či mrazáku.

Těsto

3 hrnky hladké mouky
6 hrnků hrubé krupice
2 hrnky rozpuštěného másla (ideální máslo ghee, ale může být i klasické)
1 hrnek cukru
1 hrnek teplého mléka
2 polévkové lžíce sušeného droždí
3 polévkové lžíce růžové vody
3 polévkové lžíce vody z pomerančových květů

Všechny suroviny smícháme a vytvoříme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Vychlazené těsto si rozdělíme na menší kousky (všechny by měly být stejné, ideálně si odvážit kolik se vám vejde do formičky) a vytvoříme z nich kuličky.

To samé poté uděláme i s datlovou pastou. Většinou dělám v poměru 3:1 - 30g kuličky těsta a 10g kuličky datlí.

maamlouVezmeme do ruky kuličku těsta a uděláme z ní na dlani placku, do placky poté vložíme kuličku datlové pasty a těsto zabalíme tak, aby nebyly vidět spoje ani pasta.

Kuličku vložíme do formičky (já používám klasické arabské dřevěné, ale můžou být jakékoliv, například vánoční na ořechy či košíčky) a zarovnáme.

Poté maamoul z formičky vyklepneme, ideálně na čistou a suchou utěrku abychom si nezničili linku nebo nepoškodili formičku. Těsto vyklepávám bouchnutím konce formičku o utěrku dokud maamoul nevypadne.

Vezmeme si plech, na kterém budeme maamoul péct a vyložíme ho pečícím papírem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 150 stupňů.

Jakmile maamoul vystydnou, posypeme je na ozdobu cukrem.

Pokud budete maamoul zkoušet, podělte se s námi o fotografie či komentáře jak se vám povedly. Nebo máte jiný recept na maamoul? Budeme rádi za inspiraci :) 

Dobrou chuť

Pokud nemáte na pečení čas nebo chuť, sušenky si můžete objednat ZDE :)