Turky milovaná Yaprak Sarma
Yaprak sarma – plněné vinné listy
Yaprak sarma nebo také zkráceně sarma, jsou často podávány jako doplněk k hlavním jídlům. Nejsou složité na přípravu, i když samotné balení je poněkud zdlouhavé, ale rozhodně se vyplatí! Náplně se liší od kuchařky ke kuchařce, my dnes přinášíme recept na vinné listy plněné aromatickou rýží.
Co budete potřebovat:
- Vinné listy
- Hrnek rýže
- Dvě malá rajčata
- Střední cibuli
- Dvě paličky česneku
- Svazek petržele
- ¾ hrnku vody
- Půl lžíce sušené máty nebo pár lístků čerstvé máty
- ¼ hrnku olivového oleje
- Plátky citronu
- Lžíce rajčatového protlaku
- Lžička mletého pepře
- Lžička mletého kmínu
- Lžička soli
Jak na to?
Cibuli nakrájejte na velmi malé kousky a osmažte ji na oleji. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata, petržel, česnek, přidejte rajčatový protlak, propláchnutou rýži a vodu a zhruba tři minuty za stálého míchání povařte. Přidejte koření, olivový olej a ještě dvě minuty vařte. Potom směs stáhněte z plamene a nechte vychladnout.
Pokud používáte čerstvé vinné listy, vložte je do vroucí vody a povařte pět minut, dokud nezměknou. V opačném případě s nimi nemusíte nic dělat. Otrhejte stonky, ale nevyhazujte je, vložte je na spod hrnce, ve kterém budete plněné vinné listy vařit, zabrání to připálení.
Vezměte si jeden list a lžící na něj vložte rýžovou směs. Roprostřete ji do tenké linky od jednoho konce k druhému a začněte motat. Poté vezměte kraje listů, přehněte je dovnitř a domotejte zbytek. Obrázek vám pomůže k úspěšnému zabalení.
Rovnejte zabalené listy těsně vedle sebe do hrnce. Navrch položte nakrájené plátky citronu a zalijte dvěma hrnky vody. Navrch položte menší talíř, který slouží jako těžítko, aby listy neztratily svůj tvar. Přikryjte pokličkou a vařte zhruba 40 minut.
Podávejte s jogurtem, máte-li rádi pikantnější jídla, posypte i trochou červené papriky.
Afiyet olsun! Dobrou chuť!