Kısır - jednoduchý salát z bulguru
Kısır – snadný salát z bulguru, který skvěle zasytí
Bulgur je celkem běžná příloha k hlavním jídlům a pokud jste si ho oblíbili i vy, jistě si zamilujete také kısır – salát, který je rychlý, zdravý a velice snadný na přípravu. Hlavní surovinou je právě bulgur, do kterého se přidává různá zelenina. V každé turecké rodině se proto můžete setkat s různými verzemi, případně si ho připravit z toho, co máte rádi vy.
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky jemného bulguru
- 2 hrnky vroucí vody
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Střední cibuli
- Stroužek česneku
- Lžičku mleté sladké papriky
- 2 střední rajčata
- Hlávkový salát
- Kukuřice
- Jarní cibulku
- Listy petržele
- ¼ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy nebo sirupu z granátového jablka
- 1/3 hrnku olivového oleje
- Sůl podle chuti
- ½ lžičky mletého pepře
Jak na to?
Bulgur nasypte do větší mísy a zalijte vařící vodou. Promíchejte, bulgur by měl být kompletně ponořený do vody, případně můžete trochu vody dolít. Přikryjte pokličkou a nechte zhruba 20 minut odstát, dokud se voda nevsákne a bulgur nezměkne.
Mezitím si nachystejte zeleninu, nakrájejte ji na velmi drobné kousky.
Jakmile bude bulgur měkký, dobře ho promíchejte, ideálně rukama. Přidejte rajčatový protlak, olivový olej, citronovou šťávu nebo sirup z granátového jablka, přisypte pokrájenou zeleninu a promíchejte.
Nakonec dochuťte kořením podle toho, jak to máte rádi, opět promíchejte a podávejte.
Afiyet olsun! Dobrou chuť!